VvE beheer Almere

Het verduurzamen van VvE

Verduurzamen, groen wonen, nul op de meter, de doelen die steeds vaker langskomen als het om wonen gaat, zo ook natuurlijk bij VvE’s. Als beheerder krijgen wij hier regelmatig vragen over van eigenaren. Zoals zoveel zaken betreft dit ook maatwerk en is een goede voorbereiding in dit proces de sleutel tot succes.

Energiebesparende maatregelen nemen

Het verduurzamen van de VvE gaat samen met het nemen van energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen er dan precies genomen kunnen worden is afhankelijk van 2 zaken. Het budget wat de VvE beschikbaar heeft om energiebesparende maatregelen door te voeren en de staat en het bouwjaar van het appartementengebouw. De keuze in energiebesparende maatregelen zijn dan ook eindeloos. Denk hierbij aan het vervangen van enkel glas voor dubbelglas of het plaatsen van zonnepanelen. Centiss kan uw VvE begeleiden en voorzien van advies. Dit advies kan tevens worden vastgelegd in het MJOP. 

Financiering van de energiebesparende maatregelen

Bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen moet er uiteraard ook zorgvuldig gekeken worden naar de financiering van deze maatregelen. Binnen de VvE zijn er 3 manieren om deze financiering rond te krijgen.

Reservefonds van uw VvE

Als VvE is het wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben. Dit reservefonds wordt gevuld volgens het MJOP. Dit reservefonds wordt gebruikt door de VvE om uitgaven te doen voor het groot onderhoud of kan dus worden ingezet voor uitgaven aan energiebesparende maatregelen.

De energiebespaarlening

Beschikt uw VvE over 8 appartementen of meer? Dan komt uw VvE in aanmerking om tegen een gunstig tarief geld te lenen bij het warmtefonds. Vaak wordt deze lening gecombineerd met een subsidie. Met de lening is het tevens mogelijk om meer dan één maatregel te financieren. Het bedrag wat geleend kan worden ligt tussen de 25.000 en maximaal 10 miljoen euro. Waarbij een maximum geldt van 25.000 euro per appartement. Wil je het appartement zeer energiezuinig maken dan kan het zelfs tot 50.000 euro en bij het energieneutraal maken van het appartement zelfs 65.000 euro per appartement.

Subsidie aanvragen voor de verduurzaming van uw VvE

Alv VvE is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor verschillende energiebesparende maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakisolatie. Dit kan echter wel per gemeente verschillen wat voor subsidie je kan aanvragen. Voor de financiering van deze maatregelen is het dus belangrijk na te gaan, waar je geld voor kunt krijgen en dit mee te nemen in het meerjarenonderhoudsplan.

Centiss helpt uw VvE verder met verduurzamen.

Wilt uw VvE gaan verduurzamen? Centiss is uw partners als het gaat om het maken of updaten van het MJOP. Wij denken met u mee over de verschillende duurzaamheidsmaatregelen en kunnen tevens het subsidietraject en duurzaamheidslening voor uw verzorgen. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

neem contact op

Bel mij voor een afspraak!

Bel mij voor een afspraak